Från sliten matsal till mysig restaurang

Jämshögs Folkhögskola i Blekinge grundades 1960. Möblerna i matsalen har nog stått där lika länge.
– Nu ville vi få en ansiktslyftning och en annan känsla. Ingen stereotyp skolmatsal, utan en mer välkomnande miljö, med lite olika typer av sittplatser, som en restaurang eller ett café. Vi tog hjälp av Gerdmans inredningsteam, säger Per Andersson som är rektor på skolan.

Text: Torun Börtz  Foto: Gerdmans inredningar

Gerdmans har ett stort sortiment möbler och inredning, men erbjuder också kostnadsfri hjälp med att få till helheten.

– Vi besökte folkhögskolan under våren för att känna in känslan och personalens behov. Naturmaterial, svensktillverkat och ljusa färger stod högt på önskelistan och vi fick många idéer direkt, säger Ida Svantesson på Gerdmans. Vi mätte upp lokalen och började skissa fram ett första förslag.

Samarbete och dialog

Under processens gång blev det fler träffar och omarbetade skisser.

– Gerdmans tog sig an uppdraget väldigt seriöst och med stor entusiasm. De lyssnade på oss, sedan kom de tillbaka med förslag på förbättringar i inredning och textilier. Jag är väldigt nöjd med processen, dialogen, snabbheten och tillgängligheten. De är professionella, trevliga människor och vi hade dessutom väldigt kul tillsammans, säger Per.

Gerdmans fanns på plats när leveransen av alla möblerna kom.

– Det var skönt tyckte vi. De monterade inredningen och såg till att allt kom på rätt plats. De tog även hand om allt emballage för återvinning.

Wow-känsla

Lagom till terminsstarten i augusti kunde restaurangen på Jämshögs Folkhögskola slå upp dörrarna.

– Vi gick från sliten matsal till mysig restaurang på några månader. Den stora murstocken med två eldstäder, blev en tillgång snarare än ett problem vid möbleringen. Soffan som löper längs hela väggen fanns inte i våra tankar från början, men Gerd-mans hade rätt – den gör mycket för känslan. Här sitter elever och äter sin frukost tillsammans, andra slår sig ner och bara myser. Några kommer in under dagen och tar en fika eller pluggar. Vi har ett hundratal mat-gäster varje dag och har fått till ett bra flöde i lokalerna.

Det bästa med slutresultatet? 

– Restaurangkänslan, med olika sittgrupper, en bra ljudmiljö. Ljust, fräscht och välkomnande. Många kommer hit och säger ”wow”.

Har ni döpt restaurangen ännu?

– Nej, men det ska vi såklart göra, säger Per Andersson på Jämshögs Folkhögskola.

Ida Svantesson

Gerdmans Inredningar

Per Andersson

Rektor Jämshög folkhögskola

Vill du också ha kostnadsfri inredningshjälp?

Gerdmans har 16 000 produkter av hög kvalitet som blir till inspirerande miljöer. Vi hjälper dig att planera allt från kontor till spännande lounger, men också fräscha omklädningsrum, lager- och industrimiljöer. Från idéer och planering till ritning och montering.

Kontakta Ida Svantesson på tel 0790-98 96 22 eller mail projekt@gerdmans.se

Läs mer på Gerdmans hemsida.

Publicerat 24 november 2022