Folkhögskolan sänkte livsmedelsnotan

På Jämshögs folkhögskola är maten en viktig och uppskattad del av verksamheten. Tack vare sitt UHPO-medlemskap har skolan nu kunnat sänka sina livsmedelskostnader rejält.

I nordvästra Blekinge, en halvmil söder om Olofström, ligger Jämshögs folkhögskola. Här erbjuder man ett brett utbud av utbildningar.

– Det här är en bruksbygd, ganska långt från traditionell högskolemiljö och det är till stor del målgrupperna som finns i vårt närområde som styr kursutbudet, förklarar skolans rektor Per Andersson.

Förutom att erbjuda allmän kurs på både gymnasie- och grundskolenivå kan man här också utbilda sig till socialpedagog och fritidsledare. På Jämshögs folkhögskola erbjuder man även en tvåårig teaterutbildning för personer med funktions-variationer eller psykisk ohälsa.

– Sen har vi också en alldeles ny, ettårig kurs – Låtsnickarna. Eleverna kommer hit och musicerar tillsammans och lär sig att skriva låtar. En av våra lärare är utbildad musikproducent och vi har två inspelningsstudior där eleverna kan spela in, berättar Per Andersson

Skolan erbjuder också flera kortare kurser för daglediga. Medan uppåt 170 personer går de längre utbildningarna lockar dagkurserna omkring 350 personer. Folkhögskolan bedriver dessutom SFI-utbildning på ett flertal orter.

Den rymliga aulan har gjort att Jämshögs folkhögskola även utvecklats till något av en kulturinstitution i trakten och man samarbetar bland annat med Musik i Blekinge.

På sparlåga under pandemin

Med en så publik och utåtriktad verksamhet ledde pandemin naturligtvis till genomgripande förändringar för skolan. Eleverna på de längre utbildningarna blev tvungna att studera hemifrån, internatet slog igen. Dagkurserna, som främst lockar pensionärer, låg helt nere. Den uthyrning av lokaler till konferenser och minnesstunder som skolan också haft avstannade.

De förändrade förutsättningarna påverkade inte minst skolans kök, där det normalt lagas uppemot 150 portioner om dagen.

– Vi gick väldigt på sparlåga men ville ändå hålla i gång köket och startade därför hämtning av mat, förklarar skolans ekonom Anette Hedberg.

Anette Hedberg och Per Andersson, Jämshög folkhögskola.

Betydligt bättre priser på bassortiment

Sedan några år tillbaka är Jämshögs folkhögskola medlem i UHPO, men fram tills helt nyligen hade man inte utnyttjat sitt medlemskap särskilt mycket. Men när verksamheten i början av hösten började återgå till det normala märkte Anette Hedberg att livsmedelspriserna hos skolans dåvarande leverantör ökat kraftigt. Därför kontaktade hon UHPO.

– Vi ville se över priserna och när jag begärde ut ett kundnummer hos UHPO:s livsmedelsgrossist Martin & Servera blev jag genast kontaktad av inköpscoachen Tobias Hultman Root. Han gjorde en prisanalys och kom sen hit och träffade mig och vår kock, berättar hon.

Det visade sig att priserna hos Martin & Servera var betydligt lägre än hos skolans tidigare leverantör.

– Priserna var mycket bättre på de varor som vår kock har i sitt bassortiment. Eftersom det inte hunnit gå mer än några veckor sedan vi bytte leverantör har vi inte gjort någon djupare analys ännu, men det borde röra sig om 15-20 procent lägre pris, konstaterar hon och poängterar att man inte tummat på kvaliteten för att sänka kostnaderna.

Anette Hedberg är väldigt nöjd med den service hon får av UHPO:s inköpscoach.

– Det tog bara någon vecka från det att han besökt oss tills att vi fick vår första leverans. Vår kock verkar också nöjd – Tobias Hultman Root har ju själv varit kock tidigare så de talar samma språk.

Nu funderar skolan på att gå vidare och se om man kan spara pengar genom att ansluta sig till ytterligare UHPO-avtal.

– Jag och Tobias har pratat om att kolla vad UHPO har för priser på förbrukningsartiklar, förklarar hon och gläds tillsammans med rektorn Per Andersson åt att skolans verksamhet så smått börjar likna den man hade före pandemin.

– Det känns härligt att se den långa kön till matsalen igen, konstaterar Anette Hedberg och ler.

Artikel publicerad i UHPOs kundtidning nr 2021/22
Text: Torun Börtz

Populär lunch.

Fick bättre priser på bassortimentet.

Gör en inköpsanalys

Visste du att UHPO:s inköpscoacher kan hjälpa dig med pris-analyser så att du vet hur mycket du kan spara genom att byta till UHPO-avtal?

Läs mer om UHPO Inköpscoacher

Publicerat 3 november 2021