Staples koncept Plan C vägleder till en coronasäker arbetsplats

Handsprit. Handspritsdispensers som man inte behöver vidröra är en smart lösning.

Skyltning. Skyltar och golvdekaler hjälper till att påminna om att hålla avstånd.

Att saker och ting har förändrats efter covid-19 är vi alla medvetna om. Men vad innebär det inför framtiden? För Staples gick det snabbt att ställa om till det nya normala och de tog bland annat fram konceptet Plan C. En lösning som underlättar att Coronasäkra arbetet på kontor, i offentliga miljöer samt distansarbetet i hemmet.

 

När arbetslivet har fått en ny standard behöver vi lära oss att hantera en ny kontorsvardag. Staples Plan C innefattar tre områden – håll avstånd, håll rent och håll kontakten där de har utgått ifrån den nya situationen i kombination med riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och WHO.

– Vi jobbar mycket med lösningar för kunder och Plan C är en lösning och ett sätt att förhålla sig till det nya normala. Alla har en plan A och en plan B, men ingen var förberedd på det här och därför krävdes en plan C, berättar Lisa Statham, som är senior marketing specialist hos Staples.

Produkter som gör skillnad

Lösningen kombinerar stöd till arbetsplatser som är osäkra på hur de ska förhålla sig till och tillhandahålla en säker miljö, samtidigt som verksamheterna ska kunna fokusera på sin kärnverksamhet

– Med vår guide till hur våra produkter kan hjälpa till en bit på vägen, kan vi om inte annat bidra i en liten del av omställningen. Med UHPOs avtal med oss så får våra medlemmar dessutom riktigt bra priser på vårt sortiment, säger Lisa.

Lisa berättar att en vanlig uppfattning är att Staples endast är en leverantör av kontorsmaterial och många tänker främst på kopieringspapper och pennor. Men de har ett otroligt brett sortiment som har hjälpt många i dagsläget.

– Vi säljer inte lika mycket kopieringspapper, men desto mer av handsprit, handskar och rengöringsmedel. Det är tråkigt att en pandemi skulle få oss att visa upp vår bredd på vad vi erbjuder och kan leverera, men vi har visat att vi har produkter som faktiskt kan göra skillnad i vissa situationer. Det är det vi jobbar med. Vi säger alltid att vi är experter på arbetsplatser, och när de förändras – då förändras vi med dem, förklarar Lisa.

 

Lisa Statham

Senior marketing specialist Staples

"Vi jobbar mycket med lösningar för kunder och Plan C är en lösning och ett sätt att förhålla sig till det nya normala. Alla har en plan A och en plan B, men ingen var förberedd på det här och därför krävdes en plan C."

Hållbara lösningar för framtiden

Lisa hoppas och tror att något som vi tar med oss av pandemin, det är vårt sätt att hålla rent på arbetsplatserna samt att vi tvättar händerna oftare.

– Hade vi gjort det ordentligt från början hade vi kanske inte spridit vinterkräksjuka eller andra influensor lika mycket. Våra handdispensers som man inte behöver röra för att få handsprit ifrån har fått ett bra uppsving. Dessa är bra i många miljöer och från och med nu kanske de blir kvar för alltid, säger Lisa.

Exempel på övriga produkter som varit extra användbara är olika sorters skyltar som tydliggör att hålla avstånd när man till exempel väntar på hissen, golvdekaler när man står i butikerna samt etiketter och skyltar på väggarna.

– Eftersom dessa inte har statiskt innehåll så är det enkelt att byta budskap. Att tydliggöra information med skyltning är bra oavsett vad man vill säga, så det blir många lösningar i en, det är samtidigt kostnadseffektivt plus att de går att desinficera genom att man lätt torkar av dem. Vi vill att våra lösningar ska vara flexibla och samtidigt hållbara, menar Lisa.

Experter på arbetsplatser

Utöver att lyfta särskilda produkter har Staples tagit fram en guide för skolan med saker att tänka på för ett säkrare rörelsemönster fördelat på kontoret, korridorerna, lärarrummet och matsalen. Här ges en tydlig beskrivning vad man ska tänka på och vilka produkter som kan användas, oavsett om de inhandlas hos Staples eller någon annanstans.

– Jag tycker det är ett trevligt sätt att informera på, där vi intar ett samhällsengagemang med våra tips och råd. En del produkter kanske man dessutom redan har, och då kan vi istället tipsa om hur man kan använda dem på rätt sätt!

 

Artikeln publicerad i UHPOs kundtidning nr 2020/21.
Text: Malin Svantesdotter Foto: Staples

 

Vad innebär Plan C?

Plan C är en heltäckande guide indelad utefter arbetsplatsens olika områden: WorkSpace, MeetSpace, BreakSpace, WashSpace och PersonalSpace. Som experter på arbetsplatser har Staples tagit fram en guide för varje space, med både allmänna tips kring säkerhet och arbetsmiljö samt produkttips som underlättar.

Läs mer om Staples Plan C här.

Publicerat 27 oktober 2020