Anrik miljö bjuder på livlig atmosfär

I Mölnlycke strax utanför Göteborg tornar en storslagen byggnad som utstrålar mycket snickarglädje upp sig. I den herrgårdsliknande byggnaden bedriver IOGT-NTO Wendelsbergs Folkhögskola, vandrarhem och konferensverksamhet. Man har sett stora skillnader i utgifterna sedan man blev medlemmar i UHPO.

 

På Wendelsberg kombineras en dynamisk och livlig atmosfär med en stämningsfull arkitektur med anor från förra sekelskiftet. Wendelsberg påminner med andra ord inte om en vanlig skola. Folkhögskolan erbjuder både en allmän linje för den som vill läsa upp sina gymnasiebetyg och en tvåårig teaterlinje med ett åttiotal elever. Eftersom Wendelsberg har en samlad yta på drygt 2600 kvadratmeter finns det även plats för internat för ett trettiotal elever, vandrarhemsverksamhet samt konferensverksamhet.  Wendelsbergs folkhögskola hyrs även ut till privatpersoner som exempelvis ska arrangera en födelsedagsfest.

– Vandrarhemsverksamheten har växt mycket på senare år. Vi hyr ut tjugoåtta rum under terminstid och ett hundratal rum på somrarna. Dessutom serverar vi lunch varje vardag, både för folkhögskoleeleverna, konferensgäster och för externa gäster, med uppemot 140 serverade portioner. För våra internatelever ingår dessutom helpension på vardagarna. Det innebär förstås att råvaruinköp är en stor och viktig kostnadspost för oss, säger Marcus Andersson, kamrer.

Wendelsbergs folkhögskola har handlat via UHPOs avtal med Martin&Servera sen i mars 2017. Bakgrunden var att råvarukostnaderna på livsmedel hade skjutit i höjden och att varken Marcus Andersson eller kökschefen var nöjda med den dåvarande leverantören.

–Vi märker stor skillnad sedan vi blev medlemmar i UHPO. Råvarukostnaderna har kommit ner på en rimlig och förutsägbar nivå. Samtidigt behöver vi inte kompromissa med kvaliteten eftersom vår inköpscoach räknar på våra inköp och ser till att vi garanterat får kvalitetsprodukter till bästa möjliga pris. Vi känner oss trygga med UHPO och behöver aldrig mer lägga tid på att själva förhandla med leverantörer om priser på enskilda varor, säger Marcus Andersson.

 

Säsongsstyrt. I köket anpassar man menyerna efter säsong.

Marcus Andersson. Kamrer Wendelsbergs folkhögskola

Camilla Emblen. Kökschef Wendelsbergs folkhögskola

Pengar kvar till fastighetsunderhåll

När han började göra råvaruinköpen på livsmedel via UHPO:s avtal med Martin&Servera förväntade sig Marcus Andersson en årlig genomsnittlig kostnadsbesparing på fem procent. UHPO:s inköpscoach Johan Bergfeldt trodde snarare att hela tio procent var en realistisk besparingsnivå.

– Det visade sig att Johan hade rätt, vi sparade uppemot tio procent på våra samlade råvaruinköp. Det känns bra, inte minst eftersom vi är en av de få folkhögskolor som själva äger vår egen fastighet. Att underhålla en träbyggnad från 1888 kräver en hel del investeringar och det finns det tack vare UHPOs avtal nu möjlighet till.

Han kan varmt rekommendera även andra folkhögskolor att ta del av UHPO:s avtal, som finns tillgängliga via Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation.

 

Säsongsstyrt i köket

– Vi styrs mycket efter säsong när vi sätter ihop våra menyer. Vi serverar många vegetariska rätter och ger grönsakerna en minst lika framträdande roll på tallriken som köttet. I höst har vi exempelvis använt mycket mangold och svartkål i många av våra rätter. Jag gillar att inspirera våra elever till att äta grönsaker på många olika sätt som kanske är nya för dem, säger Camilla Emblen, kökschef på Wendelsbergs folkhögskola.

Hon uppskattar den snabba servicen från UHPO och har även tillvaratagit möjligheten att gå utbildningar via UHPO:s utbildningsfond.

– I höst ska jag gå en kurs i konflikthantering och svåra samtal, medan en av våra kockar ska gå en kurs som ska ge ny inspiration till våra salladsbufféer. Det är verkligen toppen att UHPO:s utbildningsfond finns, säger Camilla Emblen.

 

Utdrag från artikel publicerad i UHPOs kundtidning nr 2 2017.
Text Annika Wihlborg Foto: Catharina Fyrberg

Publicerat 16 september 2018