I grosshandlaren Sanfrid Schnells ursprungliga sommarvilla från 1910 ligger idag Gammeluddshemmet – ett privat vårdhem som drivs av familjen Egserius. En underbar plats att tillbringa sin sista tid i livet på, med fokus på livskvalitet i form av såväl omgivningar, social gemenskap och vård som den viktiga aspekten kring vilken mat som serveras.
Boendet är beläget på en udde intill vattnet vid Lännerstasundet i Nacka och utöver det omgivande vattnet finns en stor trädgård, natursköna små promenadstråk och flera rekreationsmöjligheter. Omsorgsboendet har plats för 31 boende, där nio av platserna är anpassade för gäster med demenssjukdom. Flertalet bor här permanent, men en del vistas en kortare tid för att bland annat avlasta anhöriga.
Trivsam miljö med social gemenskap
Utöver den härliga miljön ligger mycket fokus på social gemenskap. Det serveras alltid hemlagad mat som sprider en härlig doft från det egna köket flera gånger om dagen. I en verksamhet där saker fungerar som de ska kan det ibland vara svårt att bryta en rutin. Men trots att de redan hade väl fungerande framförhandlade avtal och leveranser så etablerades en första kontakt med UHPO och deras nuvarande inköpscoacher Tomas gällande vårdprodukter och Joakim för mat och råvaror till köket.
– Vi valde till slut att byta, vilket ledde till att det blev ännu smidigare i och med den mångfald UHPO har med så många olika leverantörer under sitt paraply, menar Walter Johnson som har jobbat som kock i verksamheten i 11 år.
Gammeluddshemmet handlar mycket på UHPOs avtal hos Martin & Servera och Grönsakshallen och samarbetet med UHPO har pågått under cirka 9 års tid. Walter förklarar hur allt rullade på snabbt och smärtfritt av sig själv från dag ett. Sedan tar han upp ytterligare fördelar med medlemskapet, något som han i arbetsvardagen själv kan glömma bort ibland.
– Vår inköpscoach Joakim har ofta nämnt de olika utbildningarna, vilka via UHPO Utbildningsfond antingen subventioneras eller som UHPO till och med bjuder på. Nu är det beslutat att jag ska gå ekonomikurs för icke ekonomer – något vi började prata om för två år sedan och som nu ska bli av. Sedan vill jag även pusha mina kollegor som jobbar i köket. Det finns ett brett utbud med massor av intressanta kurser, exempelvis bartenderkurs eller surdegsbakning.