Matglädje och mänskliga möten präglar dagarna på hotell-och restaurangskolan Nyköping Strand. Tack vare den egna restaurangen rustas eleverna för arbetslivet – på riktigt. För ett par år sedan blev de medlem i UHPO, något som inneburit positiva förändringar på flera plan.
Det slamrar och fräser i det stora restaurangköket en trappa upp på Nyköping Strand utbildningscentrum. Vid ett stekbord står ett par elever och steker strömming medan andra förbereder såser eller skivar fläskkarré.
Om en liten stund kommer skolans egna elever för att äta, innan det blir dags att välkomna allmänheten. På den här skolan är det gymnasieleverna som både serverar och lagar maten åt skolkamrater och restauranggäster.
– Det här är verklighetsbaserat lärande, konstaterar biträdande rektor Daniel Andersson och berättar att skolan även har en à la carte-matsal som är öppen vissa kvällar.
Lunchrestaurangen, som erbjuder tre olika rätter i kombination med en diger salladsbuffé, är populär. I normala fall kommer många äldre hit för att äta, liksom folk från arbetsplatserna i närområdet. Pandemin har därför påverkat verksamheten markant.
– Normalt kan vi ta emot 150 gäster, men på grund av coronarestriktionerna var vi till en början tvungna att stänga helt och därefter ha ett begränsat antal lunchgäster, berättar Daniel Andersson.
Många av de äldre gästerna vågade sig inte heller hit när det var som värst, medan kontorsfolket i stor utsträckning jobbat hemifrån. Då har det gällt att ställa om verksamheten.
– Under en period sålde vi matlådor i stället, något som bidrog till att eleverna ändå fick jobba i skarpt läge. Och skolans butik har haft öppet fem dagar i veckan i stället för normalt tre.
Nu när restriktionerna hävts arbetar skolan med att öka kundunderlaget till restaurangen igen. Samtidigt ser man att trenden att köpa med sig mat fortsätter att öka.