Sommarparadiset med läger på menyn

En dröm för många unga. Gemenskap, naturäventyr och sommar!

På Brevik skapas barndomsminnen sedan flera generationer tillbaka. Genom att stå värd för konferenser, lägerskolor och bröllopsfester finansierar kursgården sina uppskattade sommarläger.

Text: Torun Börtz Foto: KFUM Brevik

Vid en havsvik på Vikbo-landet, bara några mil utanför Norrköping, ligger KFUM Brevik. En kurs- och lägergård med anor tillbaka till 1950-talet.

– Många som själva varit här när de var små skickar nu sina egna barn hit. Men vi lever inte bara på gamla traditioner. Vi försöker hela tiden utveckla oss för att bli bättre, säger Viktor Lidén. I snart fyra år har han arbetat i köket på KFUM Brevik, och sedan ett och ett halvt år tillbaka är han kökschef på gården.

Kärnan i Breviks verksamhet utgörs av de populära sommarläger som varje år tar emot omkring 450 barn och ungdomar från hela landet mellan 8 och 16 år.

– Det finns en massa roliga grejer som man kan göra här: paddla kanot, bada, testa bågskytte, åka höghöjdsbana… Vi har till exempel en zipline som är 240 meter lång. Med den åker du från vårt berg och över vår äng till en klippa på andra sidan, berättar Viktor Lidén.

Ett hundratal av lägerplatserna är friplatser.

– Dem erbjuder vi familjer som inte har råd att skicka sina barn på läger. Hur många friplatser vi kan erbjuda varje år beror på vilka bidragsgivare vi har, förklarar han.

Stor frihet i köket

Lägerverksamheten finansieras också genom det arbete man gör under vinterhalvåret.

– Resten av året jobbar vi med skolresor, konferenser, bröllop och församlingar för att få ihop pengar till sommarlägren och för att kunna förbättra gården.

Med ett så varierande gästunderlag blir det också ganska stor variation i köket.

– Jag skulle säga att vi framför allt lagar lite roligare husmanskost. Sedan anpassar vi det utifrån gästerna: Om vuxna får schnitzel kanske vi serverar kebabgryta till en barngrupp.

Emellanåt blir det också en del à la carte:

– På vår bröllopsmeny kan vi till exempel ha svartrotssoppa och lax med misomajonnäs.

Som kökschef har Viktor stora friheter.

– När jag blir sugen på att laga en rätt lägger jag bara till den på menyn, konstaterar han.

Tidigare i år fick han och kollegorna dessutom sällskap i köket när kursgården tog emot flyktingar från krigets Ukraina.

– Under några månader gjorde vi om ett av våra boenden till flyktingboende. Vi lagade lunch åt flyktingarna, men i övrigt lagade de själva sin mat av råvaror som vi köpte in, förklarar han.

Personliga avtal viktiga

Sedan flera år tillbaka är kurs- och lägergården medlem i UHPO, ett medlemskap som Viktor Lidén ser som ovärderligt.

– Det är ju UHPO som hjälper oss att förhandla fram avtal så att vi kan fortsätta bedriva vår verksamhet utan att lägga en massa personaltid på att själv förhandla.

Senast häromdagen fick han hjälp av UHPO:s inköpscoach.

– Vi grillar ju mycket här ute och letade efter ett nytt vegetariskt alternativ till grillkorv. Vår nya inköpscoach Anna Thelke hjälpte oss att hitta en annan sort som passar oss mycket bättre. Nu ska hon se om det dessutom går att pressa priset på den.

Förutom avtalen som är öppna för alla UHPO-medlemmar vill Viktor Lidén slå ett särskilt slag för det 15-tal kundunika avtalspriser man som medlem har möjlighet att teckna inom ramen för UHPO:s avtal med Martin & Servera.

– I vårt fall handlar det till exempel om just vegokorv. Vi har också ett eget avtalspris på ett speciellt fikabröd som vi ofta köper.

Producerar egen el

Precis som alla andra märker han och kollegorna av de stigande el- och livsmedelspriserna. På KFUM Brevik har man dock vidtagit flera åtgärder för att få ner kostnaderna. Redan förra året byttes till exempel den direktvärmande elen ut mot värmepumpar i samtliga läger-stugor.

Och i våras satte vi upp solceller och producerar nu själva tio procent av elen som vi förbrukar. Vi har också låst vårt elavtal.

I köket märks små förändringar, som ändå gör stor skillnad i slut-ändan.

– Vi har kört med Bregott i alla år, men har nu bytt till ett annat märke. Våra gäster äter ju inte mindre bara för att vi säger att det är dyrt, resonerar han. De matrester som är svåra att återanvända blir istället matlådor till personalen. Vi använder oss också av Martin & Serveras beräkningsprogram så att det inte blir så mycket över.

Naturskönt

Brevik erbjuder vackra omgivningar.

Äventyr i Brevik

Härliga aktiviteter för ungdomarna

God och stärkande mat

Köket lagar framförallt lite roligare husmanskost.

Viktor Lidén

Kökschef på KFUM Brevik.

KFUM Brevik

Lägerverksamheten på Brevik har en nästan 70-årig historia.
1956 startade lägerverksam-heten, som då kallades ”Pojkstaden Brevik”, i de byggnader som fanns kvar sedan Brevik varit ett jordbruk.
1968 öppnade man även för flickor.

Sedan 1975 drivs kurs- och lägergården av Breviksstiftelsen. Numera har man också ett nära samarbete med KFUM Norrköping.

Antal anställda: Sex personer under större delen av året, nio på sommaren. Under sommaren arbetar även 80 ideella ledare på Brevik.

Till KFUM Breviks hemsida.

Publicerat 24 november 2022