En tredjedel av all mat som produceras globalt hamnar aldrig på tallriken. Att kraftigt minska matsvinnet är också ett av FN:s hållbarhetsmål – fram till 2030 ska matsvinnet halveras.
Men minskat matsvinn handlar inte bara om miljö och klimat. Genom att använda så mycket som möjligt av de råvaror som köps in och den mat som tillagas håller man så klart även ner de egna kostnaderna – något som blivit ännu mer angeläget i samband med att livsmedelspriserna ökat kraftigt på senare tid.
Många restauranger och storkök arbetar redan aktivt med att minska matsvinnet, medan andra kanske känner sig lite osäkra på vad de ska börja med och på vilken ambitionsnivå de ska lägga sig. För er har vi samlat en del råd och tips på hur man kan minska matsvinnet.
Förhoppningen är att ni ska upptäcka att det inte behöver vara särskilt svårt eller krångligt. I bästa fall kan det även ge upphov till nytänk och lite extra kreativitet i köket!
Vad är matsvinn? Visst matavfall är mer eller mindre oundvikligt, som kaffesump, ben och skal. Till matsvinn räknas mat som hade kunnat ätas: Mat som blivit för gammal, mat som blivit över i samband med serveringen, mat som gästen lämnat på tallriken liksom rester som uppstått när råvaror blivit alltför nitiskt ansade.