I verksamheter där möten med människor står i fokus har covid-19 varit en
extra utmaning. Nämndemansgården är Sveriges ledande företag inom beroende-problematik, vilka har haft sina internat öppna under hela året. Men utöver
anpassningar efter folkhälsomyndigheten rekommendationer i den fysiska
kontakten har de även tagit fram fler digitala alternativ.
Nämndemansgården är en av få beroendeverksamheter som har en komplett vårdkedja i egen regi och de erbjuder en stor bredd av insatser med allt från rådgivning och utbildning till avgiftning och behandling.
– Vi har funnits i 30 år så vi har bred kompetens och är en otroligt pålitlig kraft. Vi skapades med andan och syftet att hjälpa människor till ett bättre liv. Sedan Nämndemansgården i Sverige AB startades 2006 har ambitionen varit att växa, hjälpa fler och bli en nationell aktör inom beroende- och missbruksbranschen, berättar Nämndemansgårdens vd Martin Franklin.
Individanpassade bedömningar
En växande andel kunder är arbetsgivare som kontaktar dem för sina anställdas räkning. Här agerar de experten gentemot arbetsgivaren för att ge stöd och beslut inom rehabilitering. Det kan vara stöd till någon på HR som behöver hjälp med att fatta beslut och hur de ska hantera situationen. Det är en väldigt svår fråga att konfrontera någon med och kräver mod och trygghet. De andra två kundgrupperna är privatpersoner som väljer att skaffa hjälp på egen hand och den offentliga kunden kommer främst från kommunerna, men även landsting och kriminalvård.
Hjälpen för en person med beroende kan gå till på flera olika sätt. En del åker till ett internat där de stannar från tre veckor och upp till fem månader. Då ägnar man sig helhjärtat åt sin behandling på plats.
– Vi gör alltid en personlig bedömning för att se vad varje individ behöver. Vi har även olika typer av öppenvårdslösningar där man kommer på dagtid, varje dag eller kanske två gånger i veckan som sedan glesas ut över tid. Öppenvården låter en fortsätta gå till jobbet, bo hemma och att upprätthålla sitt liv. Allt styrs av hur man mår och vilken hjälp man behöver.
Utöver att bidra med stöd till den som är beroende erbjuder de även anhörigstöd, antingen som en del av en behandling eller som fristående hjälp till anhöriga. Att vara medberoende, genom att finnas i ett nätverk runt en person med missbruksproblematik, gör att man ibland bygger upp sitt eget liv runt personens problem.
– Det är otroligt slitsamt och man kan behöva enskild hjälp för hur man ska förhålla sig till situationen och för att kunna göra egna val. I vissa fall krävs det att man helt behöver ta sig ur en destruktiv situation och då kan vi vara ett viktigt stöd för individen.