Här får barnens idéer vara med och forma verksamheten. På föräldrakooperativa förskolan Ior i Uppsala står det lustfyllda lärandet i fokus. Nu tar man hjälp av UHPO för att sänka sina inköpskostnader.
Klockan är 8.40. Förskolans alla 39 barn samlas till en gemensam samling, innan de så småningom delas upp i mindre grupper utifrån ålder.
– Det är ganska ovanligt med en sådan gemensam samling. Men vi vill att alla barn ska känna igen varandra och alla vuxna, det skapar trygghet för resten av dagen, konstaterar förskolans rektor Maria Nordberg.
Förskolan Ior, som ligger i centrala Uppsala, startades av en föräldraförening 1988. Då gick här tio barn. Efter hand som verksamheten blivit alltmer populär och vuxit har man också behövt flytta. I de nuvarande lokalerna, som egentligen var tänkta att rymma en kommunal förskola, har verksamheten haft sin hemvist sedan 1992.
Lustfyllt lärande i fokus
Eftersom förskolan drivs av ett föräldrakooperativ har man inget vinstintresse. Föräldrarna är också delaktiga i verksamheten och hjälps åt med till exempel städning och enklare underhåll. Det möjliggör hög personaltäthet och stor satsning på maten: förskolan har en egen kock som lagar så mycket som möjligt från grunden, med så mycket ekologiska råvaror som möjligt.
Skolverkets läroplan utgör så klart basen för den pedagogiska verksamheten, men det lustfyllda lärandet är förskolans ledstjärna.
– Här gäller det att inte vara stelbent i sin planering utan jobba vidare utifrån barnens intressen och fånga upp idéer som poppar upp. Så har vi också otroligt närvarande pedagoger.
Maria Nordberg har varit med sedan förskolan startade och berättar hur verksamheten utvecklats efter hand, utifrån de erfarenheter man dragit. Dagsschemat skiljer sig därför en del åt om man jämför med många andra förskolor. Till exempel äter man frukost först klockan 9 och lunch klockan 13.
– I början på 90-talet konstaterade en pedagog att de små barnen ofta satt och sov vid matbordet, samtidigt som man inte hann göra så mycket med de äldre barnen före lunch, berättar hon.
Därför får de minsta barnen i stället vila efter förmiddagens fruktstund.