På Jämshögs folkhögskola är maten en viktig och uppskattad del av verksamheten. Tack vare sitt UHPO-medlemskap har skolan nu kunnat sänka sina livsmedelskostnader rejält.
I nordvästra Blekinge, en halvmil söder om Olofström, ligger Jämshögs folkhögskola. Här erbjuder man ett brett utbud av utbildningar.
– Det här är en bruksbygd, ganska långt från traditionell högskolemiljö och det är till stor del målgrupperna som finns i vårt närområde som styr kursutbudet, förklarar skolans rektor Per Andersson.
Förutom att erbjuda allmän kurs på både gymnasie- och grundskolenivå kan man här också utbilda sig till socialpedagog och fritidsledare. På Jämshögs folkhögskola erbjuder man även en tvåårig teaterutbildning för personer med funktions-variationer eller psykisk ohälsa.
– Sen har vi också en alldeles ny, ettårig kurs – Låtsnickarna. Eleverna kommer hit och musicerar tillsammans och lär sig att skriva låtar. En av våra lärare är utbildad musikproducent och vi har två inspelningsstudior där eleverna kan spela in, berättar Per Andersson
Skolan erbjuder också flera kortare kurser för daglediga. Medan uppåt 170 personer går de längre utbildningarna lockar dagkurserna omkring 350 personer. Folkhögskolan bedriver dessutom SFI-utbildning på ett flertal orter.
Den rymliga aulan har gjort att Jämshögs folkhögskola även utvecklats till något av en kulturinstitution i trakten och man samarbetar bland annat med Musik i Blekinge.
På sparlåga under pandemin
Med en så publik och utåtriktad verksamhet ledde pandemin naturligtvis till genomgripande förändringar för skolan. Eleverna på de längre utbildningarna blev tvungna att studera hemifrån, internatet slog igen. Dagkurserna, som främst lockar pensionärer, låg helt nere. Den uthyrning av lokaler till konferenser och minnesstunder som skolan också haft avstannade.
De förändrade förutsättningarna påverkade inte minst skolans kök, där det normalt lagas uppemot 150 portioner om dagen.
– Vi gick väldigt på sparlåga men ville ändå hålla i gång köket och startade därför hämtning av mat, förklarar skolans ekonom Anette Hedberg.